türkiye ve hip hop - bol sözlük

türkiye ve hip hop



başlık no:23784 okunma:1331



  1. flow radyo'nun yazı dizisi. linkleri hemen paylaşalım evvela.

    vol1: www.flowradyo.com
    vol2: www.flowradyo.com
    vol3: www.flowradyo.com

    okudum, keyif alarak. emeğinize sağlık ancak bu yazılarda türkiye ile ilgili çok bir içerik okuyamadım desem yeridir. kritik etmek isteyen arkadaşlar olursa yazıları buraya da aktarayım:

    türkiye ve hip hop

    Öncelikle Türkiye’de herhangi bir şekilde, kendi imkanları ve bildikleri dahilinde bu kültüre gönül vermiş ve gelişmesine katkıda bulunmuş ve bulunmaya devam eden, eski okul veya yeni okul, herkese selam ve saygılar.

    Benim de söyleyeceklerim var!

    Herhangi bir kültür hakkında konuşurken en çok şeyi kendin bilmek istersin. Ama bu tartışmalar bilgi alışverişinden çıkıp çekişmeye dönüştüğü zaman ortada kayda değer hiçbir şey kalmıyor.

    Hip Hop, ülkemizde maalesef bir kültür olarak yeteri kadar tanınmadığı gibi farklı çetelerin birbirleriyle savaşırken kullandığı bir silah olarak da dikkat çekiyor. Çatışmalar veya anlaşmazlıklar her zaman olur ama bir kültüre yansıması ve hip hop’ın hak ettiği şekilde temsil edilmemesi, bu kültüre gönül veren herkesin mikrofona hızlı hızlı bir şeyler bağıran, beysbol kepini ters, pantolonunu bol giyen, sinirli ve asi müzik yapan bir kitle imajı oluşturuyor.

    Bu konuda kimse bir şey diyemez. Hip Hop’çunun sinirli veya asi olması onun haklı olduğunun kanıtıdır. Özgür bireyler olarak kutuplaşmış sosyo ekonomik ve politik bir ortamda, adaletin hiçbir zaman hükmedemediği bir dünyada, çektikleri zorlukları haykırıyorlar. Bu hakkın önüne de kimse geçemez. Bu zorlukları sanatla birleştirip dile getirdikleri gibi, onları anlayan ve seven kitlelerle de paylaşıyorlar. Kısaca hip hop sahnesinde herkes bir şeyler paylaşıyor. Ama sormam gereken başka bir soru var. Bu paylaşımların herhangi bir amaca iyi veya kötü etkileri oluyor mu? Bu konuda yeteri kadar derinlemesine düşünüyor muyuz?

    Tam bu noktada eğer Hip Hop bir kültür ve araç olarak göreceksek, bu tespiti burada BlastMaster KRS ONE ın kendi cümleleriyle belirtmekte fayda var:

    “Rap is something you do, Hip Hop is something you live. Not everyone who raps is Hip Hop.Hip is the knowledge, Hop is the movement, Hip Hop is intelligent movement. ”

    Türkçesi:
    “Rap yaptığın, Hip Hop ise yaşadığın şeydir. Her rap yapan Hip Hop’a dahil değildir. Hip bilgi, Hop hareket demektir. Hip-Hop akıllı hareket demektir.”

    KRS ONE ve Hip Hop Değerleri

    KRS ONE’I tanıyan ve az çok görüşlerini bilen biri Hip Hop kültürü hakkında da fikir belirtme hakkı taşıyor demektir. Rap müzik veya MC’ler hakkında herkes konuşabilir ama hip hop felsefesi ve kültürel değerleri hakkında bilgi sahibi olmak için herkesin KRS ONE ile yollarının kesişmiş olması gerekiyor. KRS ONE okuyup, dinleyip anladıktan sonra zaten felsefe ve kültür hakkında bilmeniz gereken yapı taşlarını cebinize doldurursunuz.

    Bunu Türk Halk Müziği ile örneklendirebiliriz. Aşık Veysel, Neşet Ertaş veya Arif Sağ bilmeden halk müziği hakkında yorum yapan birini düşünün. Dikkate almazdınız değil mi? Eğer Tupac ve Biggie öncesine gidemiyorsak, doğru ve gerçekçi bir hip hop kültürü ile tanışmamışız demektir. Eğer KRS ONE, Rakim, Big Daddy Kane, Cool G Rap, Chuck D, Paris, Professor Griff, RunDMC, De la Soul gibi efsanelerin müziklerinde verdikleri mesajlar Türk Hip Hop severler tarafından bilinmiyorsa, orada temeli sağlam ve sürdürebilir bir Hip Hop kültürünün olduğu söylenemez.

    Her kültür gibi, hip hop kültürünün de amacı tarihinin ve amaçlarının doğru anlaşılmasıdır.Bunun için çabalayan insanlara da gerçekten kulak vermek, cesaretlendirmek ve onların yollarını açmak gerekir.

    Hip Hop, her kültür gibi tarihinin ve emellerinin doğru şekilde anlaşılmasını ister. (16 Mayıs 2001’de Birleşmiş Milletler’e UNESCO imzasıyla Hip Hop’u bir kültür olarak tanımlayan barış bildirgesi sunuldu.) Bunun için çabalayan, Hip Hop’u gerçekten toplumu uyandırmak, motive etmek, umutlandırmak için kullanan birçok MC ve OG’ler ile tanışma ve sohbet etme, kimileriyle de çalışma fırsatım oldu. Hepsinin söylediği ve hem fikir olduğu gerçek şu ki; Hip Hop kültürünün/endüstrinin artık yol ayrımında olduğu, piyasanın kültürü ne derecede yozlaştırıp bitirmeye çalıştığı ve ne derecede de başarılı olduğu.

    İşin gerçeği, eski okul kafası endüstri tarafından tamamen bitirilmeye çalışılıyor. Fakat bir yandan da Kendrick Lamar, J-Cole, Vic Mensa, Mad Squablz, AFRO gibi eski okul tarzını ve ruhunu taşıyan, ama ses ve görsel açıdan yeniliklerle dolu yapımlar sunan genç sanatçıların ortaya çıkması, kültürün yeniden canlanması için güçlü bir umut olarak görülüyor.

    “Bize ne ya elin Amerikalısından ve oranın rapçilerinden. Biz Türkiye’deyiz ve Türkçe rap dinleriz, gerisi bizi bağlamaz!” diyor olabilirsin ama konu Hip Hop olduğu zaman bu işe biraz emek vermek, sabretmek ve biraz geride durmak gerekiyor.

    (kalin: Nedir bu eski okul? Neden bilmemiz gerek)?
    1980’lerin sonuna kadar Hip Hop, müziğinde ağırlıklı olarak barış, sevgi, birlik, anlayış ve eğlenme mesajları barındırırdı. Sosyal, ekonomik, politik birçok konuya da akıllı mecazlar ve hicivlerle değinilirdi. Hak ve adalet konularında desteklenen siyah özgürlük ve sivil toplum hareketlerinin mesajları duyulurdu. Aynı anda eğitici, öğretici ve eğlendirici yapıya sahip bir Hip Hop tam olarak eski okul Hip Hop anlamına geliyor aslında. Her daim saygı duyulan eski okul rapçiler, sahtecilik, şiddet, kadın düşmanlığı ve yersiz hakaretleri affedilmez olarak görüyorlar. Çünkü, bu tür içeriklerin yeni nesil genç rap dinleyicilerini nasıl bilinçsizce yanlış alışkanlıklara yönlendirdiğine, hatta bazen teşvik ettiğine, ve günün sonunda bu durumun mahallelerine ne kadar negatif yansıdığına tanık oluyorlar.

    Yukarıda saydığımız MC’ler ve gruplar hala Amerika dışında Avrupa’dan Asya’ya düzinelerce ülkede kapalı gişe konser veriyor. Turne zamanlarından artan vakitlerinde bir çok üniversite, okul ve sivil toplum kuruluşlarında konuşmalar ve faaliyetler düzenliyorlar. Tarihten, sosyolojiye, müzikten politikaya birçok konu hakkında görüşlerini ve güncel haberleri paylaşıyorlar. Hip Hop’u, Hip Hop barış bildirgesi prensipleri rehberliğinde ileriye taşımak için emek veriyorlar.

    Türkiye’de bu sanatçıların müzikleri ve verdikleri mesajlar yeteri kadar bilinmiyor demiştik. Karamsar değiliz, fakat Türkiye’de Hip Hop’un eğitim odaklı, eğlendiren ve daha çok paylaşıma açık hale gelmesi gereken bir kültür olduğuna ve bunun adına daha katedilecek çok yol olduğuna inanıyoruz. Öncelikle de bunun anlaşılmasını sağlamak gerekiyor.

    Bu konuda herkes ne kadar elini taşın altına koymaya hazır? Bunu ilerleyen zamanlar gösterecek.

    Türkiyedeki Hip Hop algısı ve gerçeklerine bakalım. Geçtiğimiz bir buçuk sene içinde ülkenin tanınmış HipHop sanatçılarından belki 10-12 tanesiyle, çeşitli zamanlarda, Hip Hop ve endüstri başta olmak üzere çeşitli konularda kimi zaman kısa kimi zaman uzun sohbetler etme fırsatlarımız oldu. İstisnasız hepsi, Rap müzikle uzun seneler uğraştıklarını, gereken desteği göremediklerini, son zamanlarda birden piyasanın hareketlenmeye başladığını, dizilerde ve reklamlarda RAP müziğin daha sık duyulduğunu, bunun da rekabeti ve kamplaşmaları beraberinde getirdiği yönünde fikirlerini paylaştılar. İsim vermeye gerek yok herkes herkesi biliyor. Özellikle İstanbul Hip Hop camiasında ve bu camiada aile geçindirip rahat bir hayat kuracak paraları kazanan 3-4 sanatçı ya var ya yok. Kapitalist dilde konuşmamız gerekirse, 2014 rakamlarıyla 20 Milyar dolarlık bir endüstri hacmi ve 100 milyondan fazla dinleyiciye sahip bir kültürden bahsediyoruz.

    Neden geç kalıyoruz?
    Peki Türkiye’deki bu kıpırdanma neden bu kadar geç oluyor? Sanatçıları ve dinleyenleri neler bekliyor, nelere dikkat edilmeli?

    Türk Hip Hop’undaki bu hareketlenmenin geç oluşmasına sebep olan birçok etken var, birazından yukarıda bahsettik. Maksat kimseyi eleştirmek değil, tam tersine, bu saatten sonra neler yapılabilir neler üretilebilir ona bakmak olmalıdır. Türkiye’deki Hip Hop camiası, Rapçisi, graffiticisi, dansçısı, DJ’i , müzik üreticisi, sesçisi, modacısıyla, dinleyicisiyle, hep birlikte bir kültür olarak potansiyelini nasıl geliştirebilir, bunlar üzerine konuşmak lazım, bunlar üzerine projeler geliştirmek lazım.

    O zaman Hip Hop elementlerinden hem kendi hem de başkalarının faydalanmasını isteyenler nelere dikkat etmeli?

    Öncelikle en önemli hususlardan biri hızla popülerleşmeye başlayan bir şeyin, aynı hızla suistimal edilme olasılığıdır. Bunun bilincinde hareket etmek ve öngörülü davranmak gerekir. Bir yanda para kazanma ihtiyacı ve mecburiyeti, öte yanda sanatından ve karakterinden ödün vermemek durumunun bir araya gelişi.

    Bırakılan etkiler
    Elbette böyle durumlarda karar almak kolay değil. Kimilerine “Ya bana ne Hip Hop kültüründen! Rapimi yaparım, istediğimi kopyalarım, canım ne isterse ondan bahsederim, parayı o veya bu şekilde kazanırım” demek kolay gelebilir. Elbette, isteyen istediğini yapıp istediğini söyleyebilir, fakat bu düşüncede olanlar, yani ürettikleri sanatın içeriğini her türlü pazarlığa açık tutanlar ve yaptıkları sanatın gençleri iyi yada kötü yönlendirdiğinin farkında olmayanlar, er veya geç ürettikleri sanatın kalıcı olmadığını, belirli küçük bir kitle dışında daha farklı ve geniş kitlelere ulaşamadıklarını, ve Hip Hop’u bir bütün ve uluslararası bir kültür olarak ileriye taşınması adına potansiyellerinin çok altında bir katkı, hatta bazı durumlarda maalesef negatif etki bıraktıklarının farkına varacaklardır. Bizim yanılıp yanılmadığımızı ise elbette zaman gösterecek.

    Son olarak; git gide daha da kutuplaşan, sosyal ve ekonomik şartların zorlaştığı, savaşların bitmediği, açlık, susuzluk, ve sağlık problemleriyle boğuşulan bir dünyada sevgi, barış ve kardeşlik temaları üzerine kurulan, düşünmeyi, çözüm üretmeyi ve harekete geçmeyi içeren sanatların daha geniş kitlelere ulaşması özellikle gelecek nesiller için çok büyük önem taşıyor. Sıkıntı ve belirsizliklerin hüküm sürdüğü bir dünyada özellikle gelecek nesillere örnek olunması yönünde, onlara bir ümit ve ilham olmak adına, Hip Hop elementleriyle uğraşan bütün sanatçıların uluslararası bir kültürün temsilcileri oldukları bilinciyle hareket etmelileri gerektiği inancındayız. Bu bilinçte olmak, sanatçının kendisini ve sanatını geliştirmesiyle, yeni şeyler öğrenip yeni konuları sanatlarına taşımasıyla olabilir ancak.

    Flow Radyo olarak bizim amacımız Hip Hop kültürü sanatçılarını ve dinleyicilerini daha da interaktif bir hale getirmek, sanatçıların kendilerine daha fazla yer ve zaman veren platformlar temin etmek, onlara, dinleyicileri ve sevenleri ile daha sık ve verimli diyaloglar kurmalarını sağlayan projeler hazırlamak. Bu misyonla, belki biraz yavaş fakat belirli bir hedefe doğru ilerleyen bir ekibiz, hedefimize ulaşmak için de yeni fikir ve projelere her zaman açığız, bütün hip Hop camiasına duyurulur.
    anonim
    29/6/2018 16:32 ~ 29/06/2018 16:33
    heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0 




  2. Yazı dizisini bugün okuma fırsatı buldum. Açıkçası kişisel deneme tarzında bir yazı dizisi olmuş diyebilirim. Ben ise daha derinlikli ve nesnel bilgilere dayalı bir çalışma bekliyordum. Birilerinin hip hop ile alakalı haznesinde birikenleri okumuş saydım kendimi ama yine de kayda değer. Özellikle iki kadının elinden çıkması güzel.
    klasik
    16/3/2019 15:27
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  3. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: